El passat 18 de desembre, vam participar en la jornada de menjador de l’Escola Castell de Dosrius, un centre que forma part del pla educatiu per a la sostenibilitat i el no malbaratament alimentari coordinat pel departament de Psicopedagogia de SERHS Food. Mitjançant diferents programes educatius, es treballa per reduir el malbaratament alimentari en els espais de migdia i fomentar accions sostenibles entre els més petits.
La jornada va començar amb els més petits (Educació Infantil) i amb el primer dels nostres grans objectius: “No llençar aliments”. Amb el propòsit de fer-los conscients de la gana que tenen, tot seguint una quantitat mínima i màxima per garantir una alimentació adequada, els infants utilitzen el “semàfor de la gana” per identificar les seves necessitats.
Aquesta eina divertida fa que els monitors puguin ajustar la quantitat de menjar que serveixen a cada infant, segons
el seu nivell de gana:
- Ós: Molta gana
- Guineu: Força gana
- Formiga: Poca gana
Un cop servit el menjar, els infants gaudeixen d’un menú saludable preparat pels nostres dietistes.
Després de dinar, comença el segon objectiu: reciclar.
Els nens, amb l’ajuda de la paperera interactiva, aprenen a separar els aliments segons la seva tipologia:
plàstic, inmenjable i orgànic.
I això no acaba aquí! Els més petits, seguint el protocol i amb la supervisió de monitors, es dirigeixen al cubell blau del menjador per llençar l’aigua sobrant del seu got.
El tercer objectiu és clar: reutilitzar l’aigua. Aquesta es fa servir per regar l’hort escolar o els arbres del pati, contribuint així a la nostra iniciativa sostenible.
A continuació, és el torn dels més grans, els alumnes del cicle mitjà i superior. En aquest cas, el primer objectiu es treballa d’una manera diferent: ells mateixos es serveixen el menjar. atenent a la seva pròpia gana, tot seguint les quantitats mínimes i màximes establertes. Els monitors estan pendents de cada taula per assegurar-se que tots els nens respectin aquestes quantitats, fomentant així la consciència sobre la quantitat de menjar que es poden consumir.
Un cop acabat el dinar, també separen els residus de manera correcta: envasos, menjar i, com els més petits, l’aigua dels gots. Tots seguint el mateix protocol de reutilització i reciclatge.
Finalment, per acabar la jornada de menjador i ajudar a conscienciar els infants sobre la quantitat de residus generats, junt amb els monitors, pesen el menjar que ha sobrat. Es dirigeixen a la balança amb la bossa de menjar i un cop saben la quantitat (en quilos), l’anoten al cartell “Quant hem llençat avui?”. Així poden comparar la quantitat amb el dia anterior, per veure’n l’evolució al cartell “Ahir es va llençar…”. L’objectiu és reduir al màxim aquesta quantitat, conscientment, i fomentar el respecte pel menjar.
Mitjançant aquestes accions, s’han treballat valors importants com la reducció del malbaratament alimentari, reciclatge i la reutilització de recursos.
La jornada de menjador a l’escola de Dosrius ha estat una experiència educativa i respectuosa amb el medi ambient per als nens i nenes del centre. El nostre objectiu com a SERHS Food Educa és que, des dels centres educatius, els més petits comencin a ser més conscients dels passos a seguir per poder ser més sostenibles i contribuir a un futur millor.