SERHS FOOD S’UNEIX AL PROGRAMA INNOVADOR PER EVITAR LA DESNUTRICIÓ EN INFANTS AMB AFECTACIONS NEUROLÒGIQUES SEVERES JUNTAMENT AMB EL CONSORCI SANITARI DEL MARESME, LA FUNDACIÓ MARESME I L’AJUNTAMENT DE MATARÓ

La finalitat d’aquest programa és evitar la desnutrició d’infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes que pateixen disfàgia, ja que no poden empassar bé, i com a resultat, tenen problemes per menjar i beure amb normalitat, el que afecta a la seva salut i qualitat de vida.

Aquest projecte es va iniciar al 2019 gràcies als diners que es van recaptar a la campanya impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme “El Menjar Cura!”, amb la col·laboració de la Fundació Maresme i l’Ajuntament de Mataró.

Hi ha diferents fases per gestionar el programa:

Fase 1: recerca i diagnosi de la situació

Els investigadors del CSdM avaluen les diferents situacions per valorar els alumnes de l’escola L’Arboç si tenen dificultats en empassar bé i per mirar si tenen una òptima alimentació i nutrició.

La revista Nutrients va fer un estudi el 2019 on els resultats són els següents: tots els alumnes presentaven disfàgia, el 89% presentava dificultats en el creixement, el 55% un pes baix i el 70% estaven deshidratats.

Segons Pere Clavé, director acadèmic, de recerca d’innovació del CSdM afirma: Per desenvolupar aquest projecte ha estat fonamental fer un estudi de recerca previ per mesurar la dimensió del problema i establir les necessitats nutricionals dels alumnes de l’escola en funció de l´edat i l’estat nutricional en base a 4 fenotips diferents. Tot això ens ha permès comprovar que l’afectació és molt àmplia i que el problema no només és la seva alimentació, sinó també la seva hidratació.

 

Fase 2: programa educatiu.

Tenint en compte les tres onades de la COVID-19 es va decidir portar a terme un programa online per les persones que tenen cura de l’alumnat, tant a l’àmbit escolar, com a domicili, així com les famílies.

La directora de l’escola d’educació especial L’arborç de la Fundació Maresme Cristina Carol explica que Com més sabem sobre disfàgia, més ens adonem de la incidència que aquesta malaltia té en una escola com la nostra, i més conscients som del seu impacte en la salut del nostre alumnat, tots amb grans afectacions neurològiques. En conseqüència, és clau que la comunitat educativa conegui la disfàgia i sàpiga com actuar al respecte. Per això, valorem molt positivament aquesta intervenció integral del CSdM per ajudar a millorar la salut i qualitat de vida del nostra alumnat”.

 

Fase 3: menjador escolar adaptat.

L’objectiu d’aquest curs en el menjador de l’escola L’Arborç és arribar a la Triple Adaptació de la Dieta (TAD), per tal de poder adaptar-nos a les necessitats dels alumnes potenciant les qualitats organolèptiques per fer-los saborosos i atractius.

SERHS Food juntament amb el CSdM han estat treballant en una experiència pilot per poder després implementar el sistema a altres centres.

Creiem que és un problema molt més estès del que pugui semblar i per això tots els procediments que hem dissenyat de forma pionera, així com el desenvolupament de les dietes adaptades, serviran també per a altres escoles en situacions similars”, afirma Pere Clavé.

“El nostre objectiu principal ha estat sempre la satisfacció individual dins la restauració col·lectiva. El que comporta l’adaptació de l’alimentació a cada persona, una a una, segons les seves necessitats. En aquest cas encara té més importància i mostrem el nostre compromís en aquesta col·laboració” comenta el director general de SERHS Food, Raimon Bagó.

 

També s’ha portat a terme la col·laboració amb la Fundació per a la Recerca en Gastroenterología (FUREGA), la Fundació Salut del CSdM i el finançament del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepàticas Digestivas -CIBEREHD, Aigües de Mataró SA, Nestlé Health Science, Lifemere i Danone Nutricia SA.

 

El programa innovador, és una campanya de captació de fons per finançar la recerca sobre la disfàgia que el CSdM va organitzar el 2019 en el marc del programa Impulsem la recerca amb impacte local. La disfàgia és una patologia molt freqüent a les societats desenvolupades, i afecta la majoria dels ancians i de les persones de totes les edats amb afectacions neurològiques greus.

 

Els mitjans de comunicació també han fet ressò de la noticia. Ho podeu veure a La Vanguardia.